Shodno zahtevu FSS za mišljenje Zajednice po pitanju predloga za izmenu dnevnog reda IO FSS od strane člana IO FSS i predsednika Zajednice Dragomira Lazovića, kao i dopisa FK Rad i FK Javor u vezi broja klubova koji ispadaju iz Super lige, koji je stigao na adresu FSS, smatramo da je takav predlog prvobitno trebalo da bude razmatran pred nadležnim organima Zajednice, pa tek onda na osnovu zaključaka išao u dalju proceduru relevantnim organima FS Srbije. Kao što je poznato postupanje po predlogu za izmenu broja klubova koji ispadaju iz liga nije pravno moguće, u redovnim okolnostima, jer je isti u suprotnosti sa Zakonom o sportu Republike Srbije i propisima FS Srbije kojima su definisani uslovi i rokovi za promenu sistema takmičenja. Drugi zahtev gospodina Lazovića za dopunu dnevnog reda sednice IO FSS je potpuno legitiman i pravno utemeljen.

Zajednica fudbalskih klubova Super lige i Prve lige Srbije najoštrije osuđuje način na koji je predsednik Zajednice Super lige i Prve lige Srbije razrešen sa funkcije člana Izvršnog odbora FSS, istovremeno smatrajući je neutemeljenom i zahtevajući preispitivanje ove odluke od strane zamenika predsednika FSS, koji je ovakvu odluku doneo.

Način i ubrzani postupak po kome je ova odluka doneta predstavlja potez bez presedana, demonstraciju sile nad predsednikom naše organizacije i na kraju čin unižavanja same Zajednice i svih klubova koje ona predstavlja. Lični odnosi moraju biti razdvojeni od profesionalnih i ne smeju predstavljati povod za oduzimanje prava na angažovanje u okviru Izvršnog odbora FSS predstavnicima naše organizacije, dok će Zajednica ocenu rada svojih organa sama donositi u okviru svojih radnih tela.

U cilju podizanja kvaliteta odnosa i rada u izvršnim organima FSS neophodno je vraćanje prakse i obaveze da predsednik Zajednice istovremeno ima i funkciju potpredsednika Izvršnog odbora FSS. Ukoliko će svaki član IO FSS biti razrešen funkcije zbog podnošenja bilo kakvog predloga za izmenu dnevnog reda sednice, onda mi ne vidimo mogućnost za bilo kakvo poboljšanje u funkcionisanju fudbalske organizacije.

Ovom prilikom želimo da informišemo javnost o zahtevima koje smo uputili nadležnim organima FSS i to:

- stavljanje van snage odluke o razrešenju predsednika Zajednice Super lige i Prve lige Srbije  sa funkcije člana IO FSS,

- hitno formiranje radnog tela koje će se baviti analizom i eventualnim izmenama sistema takmičenja za naredne tri takmičarske sezone,

- vraćanje prava klubovima na eksploataciju sopstvenih ekonomskih prava koja proističu iz takmičenja u Super ligi i Prvoj ligi Srbije,

- uvođenje obaveze licenciranja klubova za učešće u Prvoj ligi Srbije.

Smatramo da je rešavanje ovih pitanja hitno i vrlo važno, jer su ona ta koja predstavljaju opšti interes svih nas i donose boljitak, a ne činjenica ko će biti predsednik ili član bilo kog izvršnog organa ili organizacije.

ZAJEDNICA FUDBALSKIH KLUBOVA SUPER LIGE I PRVE LIGE SRBIJE