Početak nove prvoligaške sezone donosi i početak primene novog sistema takmičenja, usvojenog prošlog leta, po kome će se igrati plej-of i plej-aut, kao i baraž za još jedno mesto u elitnom rangu.

Pre godinu dana odlukom Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije usvojene su promene u sistemu takmičenja u okviru Prve lige Srbije koje stupaju na snagu od sezone 2018/19. Prema novom sistemu broj klubova u Super ligi i Prvoj ligi Srbije ostaje isti, a novine se odnose na uvođenje plej-ofa i plej-auta u Prvoj ligi Srbije, kao i baraža, koji će takmičenje učiniti mnogo zanimljivijim.

Naime, po završetku regularnog dela sezone ekipe će biti podeljene u plej-of i plej-aut grupe, uz podelu bodova, kao što je već slučaj u elitnom rangu. Dva prvoplasirana kluba na kraju doigravanja će direktno obezbediti plasman u Super ligu Srbije, dok će baraž igrati timovi od trećeg do šestog mesta tabele. Igraće se po principu 3-6 / 4-5, a pobednici ovih duela će igrati ’’malo’’ finale baraža. Pobednik baraža, tačnije najuspešniji od ova četiri tima, igraće ’’veliko’’ finale baraža sa četrnaestoplasiranim timom Super lige Srbije. Pobednik će obezbediti mesto u eliti u sezoni 2019/2020. Iz lige će kao i do sada ispadati četiri poslednjeplasirane ekipe.