Danas je održana 7. sednica Skupštine Zajednice fudbalskih klubova Super lige i Prve lige Srbije.

U prostorijama Sportskog centra Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi danas je održana sednica Skupštine Zajednice fudbalskih klubova Super lige i Prve lige Srbije kojom je predsedavao gospodin Dragomir Lazović, predsednik Zajednice.

Sednici su prisustvovali i učestvovali u radu potpredsednik FSS gospodin Nenad Bjeković i generalni sekretar FSS gospodin Jovan Šurbatović, kao i direktor pravnih poslova FSS gospodin Nenad Santrač i njegov zamenik gospodin Dejan Šuput.

Pred početak sednice minutom ćutanja odata je pošta dugogodišnjem predsedniku Zajednice Branimiru Babarogiću.

U konstruktivnoj diskusiji predstavnicima klubova je od strane Fudbalskog saveza Srbije prezentovan novi sistem takmičenja u Prvoj ligi, kao i niz izmena propisa FSS, sa posebnim akcentom na izmene Disciplinskog pravilnika koje se odnose na borbu protiv neregularnosti na fudbalskim utakmicama i zaštitu integriteta takmičenja.

Posebno je istaknut ogroman napredak na planu licenciranja klubova za takmičenja UEFA i Super lige, istorijski dobar rezultat koji je ostvaren na ovom planu u smislu da su svi klubovi ispunuli sve zahteve u predviđenim rokovima. Klubovi koji su obezbedili finansijsku stabilnost i klubovi koji su značajno unapredili stadionsku infrastrukturu su posebno pohvaljeni. U isto vreme, predstavljeni su planovi koji se odnose na pripreme za početak izgradnje Nacionalnog stadiona.

Istaknut je i odličan odnos koji fudbalska organizacija ima sa državnim organima, Ministarstvom omladine i sporta i lokalnim samoupravama, kao i velika pomoć fudbalu od strane države. Posebna Radna grupa na nivou FSS radi na pripremi predloga Zakona o privatizaciji u sportu, koji neće biti obavezujući, ali će dati mogućnost klubovima da se transformišu iz forme udruženja građana u privredna društva, čime će se otvoriti mogućnosti za velika ulaganja.

Prisutni su informisani o toku i detaljima pregovora sa medijskim kućama u vezi prodaje prava na direktne televizijske prenose utakmica Super i Prve lige, gde se očekuje znatno povoljniji finansijski benefit koji će biti ostvaren u korist klubova, a sve u skladu sa opštim trendovima porasta ove vrste prihoda na evropskim tržištima.

Posle vrlo kvalitetne i konstruktivne diskusije i prezentiranih novina u prestojećoj sezoni Skupština je zaključila da relizacija svih poslova koji se tiču popravljanja položaja klubova Super i Prve lige ide u odličnom smeru i da će rezultati biti iznad očekivanih, čime je data puna podrška daljem radu organa FSS i Zajednice.